اخطاریه هواشناسی مازندران مبنی بر احتمال بارش برف در مناطق جلگه ای و کاهش دمای هوا به پنج درجه زیر صفر طی روزهای سه شنبه تا صبح پنجشنبه هفته جاری از دوشنبه شب با رسیدن دمای هوا در شهر ساری به منفی ۲ درجه سانتی گراد به واقعیت تبدیل شد و بیش از همه باغداران را غافلگیر کرد.
کاهش دمای هوا آن هم در اوج رسیدن و برداشت مرکبات بویژه نارنگی ، یعنی خطری که رخ داده و حالا باغداران باید تمامی تلاششان را به کار بگیرند تا میزان خسارت را به حداقل برسانند .
کارشناسان پژوهشکده مرکبات بر این اعتقادند که کاهش دمای هوا علاوه بر این که از بین بردن محصولات روی درخت ، ماندگاری آنها را هم در صورت سالم ماندن از خسارت سرما به حداقل ممکن کاهش می دهد.
باغداران مازندران که هنوز از چنبره مشکلاتی نظیر تعیین نشدن بموقع قیمت خرید تضمینی و صادرات که همیشه و هرساله گریبانگیر مرکبات است خلاصی نیافتند ، این روزها با هر اخطاریه هواشناسی لرزه بر اندام آنها می اندازد ، چرا که حاصل تلاش یک ساله آنها زیر تیغ تیز سرما می رودو پوسیده و نابود شود .
۱۱۰ هزار هکتار از باغ های مازندران را درختان مرکبات شامل انواع پرتقال و نارنگی تشکیل می د هد که امسال پیش بینی شده است افزون بر ۲ و نیم میلیون تن محصول از آنها برداشت شود.
** سرمای پیش بینی نشده
رئیس اتحادیه باغداران مازندران از برودت و سرمای امسال در استان به عنوان تهدید جدی برای مرکبات نام برد و گفت که این سرما پیش بینی نشده بر مازندران حادث شده است .
محمدرضا شعبانی شامگاه سه شنبه در شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی مازندران در ساری که همه صحبت ها پیرامون بازار مرکبات و مشکلات باغداران از جمله سرمای غافلگیر کننده بود ، افزود : اکنون و در زمان برداشت مرکبات بروز این سرمای شدید بسیار برای مرکبات مازندران خسارت بار است .
وی ادامه داد : در حالی که مشکلات باغداران تاکنون بر روی محور سرگردانی از تعیین نشدن قیمت ذخیره سازی و صادرات می چرخید ، این روزها خطر یخ زدگی نه تنها به آنها اضافه شده ، بلکه بقیه مشکلات را تحت الشعاع قرار داده است .
به گفته رئیس اتحادیه باغداران مازندران با توجه به سرمای پیش رو ، باغداران استان شرایط بحرانی و سختی را در پیش رو دارند .
** دمای منفی ۳ درجه و از بین رفتن مرکبات
رئیس پژوهشکده مرکبات مازندران هم تاثیر دما را بر روی کیفیت و ماندگاری مرکبات قابل توجه اعلام کرد و گفت که دمای هوای زیر صفر علاوه بر خسارت مستقیم ، بر ماندگاری و مطلوبیت مرکبات تاثیر می گذارد.
مرتضی گل محمدی افزود : دمای منفی ۲ درجه سانتی گراد در کیفیت و انبارداری مرکبات تاثیر می گذارد و دمای منفی ۳ درجه باعث تخریب مرکبات و بالتبع خسارت به باغداران می شود .
رئیس پژوهشکده مرکبات مازندران تاکید کرد : تاکنون ماده شیمایی برای مصون سازی گیاهان از سرما در جهان تولید نشده است و در حال حاضر تنها راه توسل به شیوه های سنتی است .
وی از باغداران خواست تا با رعایت نکات سنتی از جمله سوزاندن بموقع کاه ، کلش و لاستیک و همچنین پوشاندن درختان مرکبات با گونی های شالی ، آنها را از سرما مصون نگه دارند.